Οι προπονητές

Ρωμανός Φωσκίνης

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα στον Ναυτικό Όμιλο Πάρου το 2002, όπως οι περισσότεροι έτσι εγώ παρατήρησα κάποια μέρα, μέσα στην θάλασσα κάποια σκαφάκια να αρμενίζουν, η περιέργεια μου ήταν αρκετή για να θέλω να μάθω τι είναι και τι κάνουν. Έτσι λοιπόν η δική μου ιστορία άρχισε ως πλέον αθλητής του ομίλου περνώντας σταδιακά από τις κατηγορίες Αρχαρίων, Προαγωνιστηκής κ Αγωνιστικής ιστιοπλοΐας αρχικά στην κατηγορία των Optimist και έπειτα ως αθλητής στα Laser. Ως αγωστική όμαδα του ναυτικού ομίλου ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό με μεγάλη αφοσίωση καταλαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις κλιμακωτά σε αρχικά σε περιφερικούς και σε πανελλήνιους αγώνες.

Μεσολαβώντας ένα διάστημα εκτός ιστιοπλοΐας κατά τις προαγωγικές εξετάσεις είχα αρκετό χρόνο να σκεφτώ τι τελικά μου είχε προσφέρει αυτό το άθλημα που έκανα με τόση αφοσίωση. Κατάλαβα λοιπόν οτι μέσα από αυτή μου την σταδιοδρομία είχα μάθει να βάζω στόχους και να προσπαθώ για αυτούς, να διαχειρίζομαι εύκολες και δύσκολες καταστάσεις, να δέχομαι τις ήττες αλλά και τις επιτυχίες, και άλλα πολλά. Συνοψίζοντας λοιπόν στο σημαντικότερο, μέσα από αυτό το άθλημα μαθαίνεις τρόπους να αντιμετωπίζεις την πραγματική ζωή, πράγματα που δεν μαθαίνονται στα σχολεία και είναι εφόδια για μια ζωή.

Έτσι λοιπόν πλέων συνειδητά , ως φοιτητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ασχολήθηκα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα με την κατηγορία J24 στην πανεπιστημιακή ομάδα ιστιοπλοΐας.

Έπειτα ξεκίνησα να δουλεύω ως προπονητής στον Ναυτικό Όμιλο Γαζίου Κρήτης το 2012-2015 αναλαμβάνοντας τμήματα εκμάθησης, αγωνιστικής και τμήματα ενηλίκων με στόχο να κάνω παιδία και μεγάλους να αγαπήσουν και δούνε αυτό το άθλημα όπως το βλέπω εγώ μέσα από τα δικά μου μάτια. Από το 2016 είμαι μέλος της προπονητικής ομάδας του ναυτικού ομίλου συνεχίζοντας το έργο που μου πρόσφερε ο ίδιος ο όμιλος.

Θεοχάρη Σταυρούλα

Ξεκίνησα το άθλημα της ιστιοπλοίας στην ηλικία των 10 ετών.Ως μόνιμος κάτοικος της Πάρου όταν πήγα στον Ναυτικό Όμιλο για να ξεκινήσω είδα θάλασσα είδα σκάφη να αρμενίζουν με τόση ευκολία και είπα θα μείνω.Από τότε δεν έχω βγει από τη θάλασσα.Τα πρώτα 3 χρόνια στο σκάφος optimist και στην συνέχεια μεταπήδησα στην κατηγορία laser όπου ξεκίνησα των πρωταθλητισμό.Το επόμενο μου βήμα,όνειρο ήταν αυτό το πράγμα να γίνει επάγγελμα να αρχίσω να προσφέρω τις γνώσεις που τόσα χρόνια μου πρόσφεραν και φυσικά όχι μόνο πώς θα αρμενίζω ένα σκάφος αλλά να υπάρχει επαφή με τους συναθλητές μου ομαδικότητα, ενδυνάμωση χαρακτήρων,αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα. Έτσι μπήκα στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) όπου λαμβάνω συνεχώς γνώσεις και ειδικότερα στο κομμάτι της προπονητικής.

Άγγελος Βασιλάς

Άρχισα να ασχολούμαι με την ιστιοπλοια σε ηλικία 6 χρονών, και μπορώ να πώ ότι δεν το μετάνοιωσα ποτέ μέχρι τώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ το εαυτό μου κάποια χρονιά να μη μπεί έστω και για λίγο σε κάποιο σκαφάκι και να ταξιδέψει… Και αυτή τη χρονιά έκλεισα τα… 30!

Όπως όλα τα παιδιά έτσι και εγώ ξεκίνησα με σκάφος όπτιμιστ από τα «αρχάρια» και πέρασα σιγά σιγά σε αγωνιστικές ομάδες τόσο στα όπτιμιστ όσο και σε άλλα μεγαλύτερα σκάφη, όπως φυσιολογικά γίνεται μεγαλώνοντας. Μέχρι το 2005, κατάφερα να πάρω μέρος σε 2 ευρωπαικά και 1 παγκόσμιο πρωτάθλημα Lightning καθώς και σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα, σημειώνοντας σημαντικές διακρίσεις.

Οι νίκες αυτές ήταν η αφορμή για να ξεκινήσω ως προπονητής ιστιοπλοίας , δίνοντας τις γνώσεις που όλα αυτά τα χρόνια είχα αποκτήσει, σε μικρότερους αθλητές που ξεκινούσαν το άθλημα της ιστιοπλοιας. Από το 2005 λοιπόν μέχρι και σήμερα, εξασκώ το επάγγελμα του προπονητή έχοντας θητεύσει σε πολλούς ομίλους σε όλη την Ελλάδα παίρνοντας εμπειρία και γνώσεις κάθε χρόνο. Αυτή τη χρονιά είμαι στο δυναμικό των προπονητών του Ναυτικού Ομίλου της Πάρου.

Το 2007 τελείωσα τη σχολή προπονητών ιστιοπλοίας τριγώνου και το 2012 τη σχολή προπονητών ιστιοπλοίας ανοιχτής θαλάσσης, παίρνοντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή αναγνωρισμένη από τη Γ.Γ.Α. Επίσης, το έτος 2013 τελείωσα τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και το 2015 αποφοίτησα από το μεταπτυχιακό τμήμα Logistics Management του ΠΑ.ΠΕΙ.. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας που δεν κάνω ιστιοπλοία, εργάζομαι ως μηχανικός.

Σε περίπτωση που έχει κάποιος την απορία, συνεχίζω ακόμα και σήμερα να κάνω ιστιοπλοία εκμεταλευόμενος το κυριότερο χαρακτηριστικό της, ότι δεν τελείωνει ποτέ! Ενδεικτικά έχω πάρει μέρος σε πάνω από 5 ευρωπαικά και 2 παγκόσμια πρωταθλήματα και δουλεύω ως προπονητής ιστιοπλοίας τα τελευταία 10 χρόνια. Αναλυτικά η εργασιακή μου εμπειρία ,οι συμμετοχές και οι διακρίσεις φαίνονται στο συννημένο βιογραφικό.

Ταγαρόπουλος Παναγιώτης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το 1981 ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας. Πρώτη φορά αρμένισα το 1991 στον Θερμαϊκό κόλπο με σκάφη τύπου οπτιμιστ και έκτοτε ανελλιπώς βρίσκομαι στην θάλασσα σε διάφορες κατηγορίες και τύπους σκαφών όπως 420 – 470 – Laser – J24 – Lighting και Ανοιχτής Θαλάσσης. Ως αθλητής έχω διακριθεί σε διασυλλογικό , πανελλήνιο, βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ με την προπονητική ξεκίνησα το 1999 ως εκπαιδευτής των ακαδημιών του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης όπου και ανήκω σαν αθλητής. Έκτοτε είτε σαν προπονητής μικρών και μεγαλύτερων παιδιών σε αγωνιστικό επίπεδο είτε σαν εκπαιδευτής στην ανοιχτή θάλασσα έχω μυήσει πολλούς νέους και όχι μόνο ανθρώπους στον θαυμαστό κόσμο της ιστιοπλοΐας. Αποκορύφωμα η κατάκτηση της πρώτης και τρίτης θέσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Special Olympics το 2003 ως προπονητής την Εθνικής Ομάδας. Είμαι απόφοιτός του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ) και έχω άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προπονητού ιστιοπλοΐας Α κατηγορίας. Έχω αναλάβει τις αγωνιστικές ομάδες του Ναυτικού Ομίλου Πάρου από τον Ιανουάριο του 2015.